CWDM-DWDM

Kaba Dalga Boyu Bölmeli Çoğullama (CWDM), fiberin bant genişliğini artırmak için kullanılan bir optik çoğullama teknolojisidir. Farklı dalga boylarındaki optik sinyalleri bir fiber tel üzerinde birleştirerek çalışır. Genellikle, CWDM, spektrum ızgarasında 1270 nm ila 1610 nm arasında 20 nm’lik bir kanal aralığı ile 18 dalga boyuna kadar taşıyabilir. Genellikle kurumsal ağlarda ve telekom erişim ağlarında noktadan noktaya topolojide konuşlandırılır. CWDM, pasif CWDM ve aktif CWDM’ye ayrılabilir. Bu makale, bu iki CWDM çözümünü detaylandıracaktır.

cwdm

Pasif CWDM Nedir?

Pasif CWDM, elektrik gücü kullanmayan bir CWDM uygulamasıdır. Bant geçiren filtreler ve prizmalar gibi pasif optik bileşenleri kullanarak dalga boylarını ayırır. CWDM Mux/Demux, pasif CWDM sisteminde en sık kullanılan cihazdır. Gigabit Ethernet, SDH, ATM, sunucular, SAN ve TDM dahil olmak üzere birçok alanda uygulanabilir. Aslında, çoğu CWDM cihazı pasiftir ve giderek daha fazla üretici, fiberi eve dağıtmak için pasif CWDM’yi teşvik etmektedir.

Aktif CWDM Nedir?

Aktif CWDM ağı, transponderlerden ve muxponder’lardan oluşturulmuştur. Sinyal izleme, rejenerasyon ve sınır belirleme gibi birçok işlev sunan özel bir taşıma platformu kullanır. Aktif CWDM çözümü, hızlı Ethernet anahtarlarını, ATM anahtarlarını, gigabit yönlendiricileri ve diğerlerini bağlayabilir. Genellikle iletişim operatörleri ve büyük müşteriler için ağı optimize etmek veya yeniden yapılandırmak için uygulanır. Ve şimdi aynı zamanda büyüyen metropoliten alan ağı için de ideal bir seçimdir.

Pasif CWDM ve Aktif CWDM
Hem pasif CWDM hem de aktif CWDM’nin kendi artıları ve eksileri vardır.

Pasif CWDM’nin Artıları ve Eksileri
Pasif CWDM, temel olarak aşağıdaki nedenlerle popülerdir:

Kolay kurulum – Pasif CWDM kurulumu çok basittir. Tak ve çalıştır özelliğindedir.

Bağımsızlık – Pasif CWDM, iletim hızından ve 1GbE veya 1G FC gibi iletim protokollerinden tam bağımsızlıktır.

Pasif CWDM’nin iki ana faydası olmasına rağmen, yine de dezavantajı vardır.

Huzursuz yönetim – Ağın gelişmesi nedeniyle, pasif omurga ağları da büyür ve CWDM optikleri farklı fiziksel konumlarda veya organizasyon departmanlarında birkaç farklı katman-2 anahtar, yönlendirici ve ADM’ye dağılabilir. Bu zor bakım ve yönetim ile sonuçlanır.

Pahalı – Optik modül gibi venspesifik optikler kullanan pasif CWDM çözümünün gereksinimi genellikle çok pahalıdır.

Çok sayıda sınırlama – Pasif CWDM yalnızca noktadan noktaya topolojide etkilidir. Ayrıca sınırlı bağlantı gücü bütçesine ve mesafesine sahiptir. Ayrıca, pasif CWDM, MTTR’yi artıracak sınırlı optik performans izleme ve hata izolasyonuna sahiptir.

Aktif CWDM’nin Artıları ve Eksileri
Aktif CWDM’nin birkaç avantajı vardır:

Maliyet tasarrufu – Aktif CWDM, standart ucuz maliyetli optikler ve satıcıya özel düşük renkli optikler kullanır. Dahası, omurga ağ altyapısının daha iyi spektral verimliliğini sağlayan muxponder yeteneklerini kullanır (birden çok hizmeti tek bir dalga boyu üzerinden eşler). Bu, maliyeti önemli ölçüde azaltır. Ayrıca aktif CWDM altyapısı, kuruluşların ortaklarına ve müşterilerine SLA ile yönetilen hizmetler sunmasına ve ağ altyapısından gelir elde etmesine olanak tanır. Bu, aktif CWDM kuruluşlarının işletim maliyetlerini azaltmasına yardımcı olur.

Daha kolay yönetim – Omurga siteleri arasında daha az dalga boyu kullanıldığından, aktif CWDM ağ yönetimi için kolaydır.

Daha fazla esneklik – Pasif CWDM’den farklı olarak aktif CWDM, ağ topolojisi ve siteler arasındaki mesafelerle sınırlı değildir. Ayrıca, aktif CWDM, omurga altyapısı boyunca farklı noktalarda esnek ekleme ve bırakma yeteneklerinin yanı sıra trafik rejenerasyonuna izin verir.

Bu avantajlara rağmen, aktif CWDM’nin bir zorluğu vardır:

Karmaşık yapılandırma – Etkin yapılarda çok daha fazla bileşen vardır. Örneğin, aktif CWDM genellikle daha uzun mesafelere ulaşmaya yardımcı olabilecek transponderlere ihtiyaç duyar.